Οι Μελιγγοί φρόντισαν τη Δωδώνη - 2015

Εκτύπωση

Και φέτος οι Μελιγγοί φρόντισαν το μνημείο του τόπου τους, την αρχαία Δωδώνη.

Η αναγγελία, πριν από μήνες, της ημερομηνίας για την πανελλήνια δράση του Let's Do It Greece σήμανε για πολλούς χωριανούς την έναρξη της προετοιμασίας για τη φετινή εξόρμηση στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης. Όλοι όσοι ρωτήθηκαν απάντησαν (υπερ)θετικά στο να οργανωθεί και φέτος εθελοντική ομάδα που θα βοηθήσει στον ευπρεπισμό σημείων του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης.

Ύστερα από τη σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων κ. Σουέρεφ και του Προέδρου του Σωματείου ΤΟ ΔΙΑΖΩΜΑ κ. Μπένου, η Εθελοντική Ομάδα κατοίκων των Μελιγγών συναντήθηκε το πρωϊ της Κυριακής 26 Απριλίου 2015 στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης, κρατώντας εργαλεία, σακούλες και άλλα κατάλληλα εφόδια, φορώντας τις μπλούζες-αναμνηστικό της δράσης (προσφορά της RAINBOW Waters).

Αρχικά, οι μικροί της παρέας συγκεντρώθηκαν στο αναψυκτήριο και ξεκίνησαν να ζωγραφίζουν τις καρτέλες με τα γράμματα της φράσης "ΜΕΛΙΓΓΟΙ: ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΜΑΣ".

Τελειώνοντας τη ζωγραφική, και παρέα με τους μεγάλους αλλά και την αρχαιολόγο κα. Κική Σιώζου, τον μηχανικό Πέτρο Κατσούδα, τους συντηρητές-χωριανούς Στέφανο και Τάσο Σακκά, περπατήσαμε μέχρι το σημείο συγκέντρωσης μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Από εκεί, η ομάδα των παιδιών (μαζί με κάποιους από τους γονείς ή συνοδούς τους) και τον συντηρητή-χωριανό κ. Στέφανο Σακκά, την Αγνή και την αρχαιολόγο κα Σιώζου, κατευθύνθηκαν στην Ιερά Οικία και τον Ναό της Θέμιδας, όπου αρχικά παρατήρησαν τα κομμάτια των εδωλίων που είχαν επισκευαστεί στη διάρκεια της περυσινής δράσης μας στο χώρο. Ακούγοντας ιστορίες της μυθολογίας, στην συνέχεια, ξεναγήθηκαν στον Ναό της Θέμιδας και φορώντας γάντια καθάρισαν τον εξωτερικό τοίχο από βρύα και χόρτα.

Ταυτόχρονα, από το σημείο συγκέντρωσης μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, τέσσερις ομάδες εθελοντών με αντίστοιχα εργαλεία και εξοπλισμό κατευθύνθηκαν σε 4 διαφορετικά σημεία του αρχαιολογικού χώρου για να ξεκινήσουν τον καθαρισμό. Η πρώτη ομάδα, του αγαπητού κ. Μπέλλου με τον κ. Φιλάρετο ανέλαβε τον χώρο γύρω από την Ιερά Οικία και το Ναό της Θέμιδας.

Η δεύτερη ομάδα (Θωμάς Κωστούλας) ανέλαβε το πρυτανείο, χώρος που είναι "υιοθετημένος" από την ομάδα μας, από την περυσινή δράση.

 

Μια τρίτη ολιγομελή ομάδα (Τάσος Σιώζος) με την Βάσω Τσαχαλά και την Ελένη και τον Χρήστο Ηλία φρόντισαν με τον καθαρισμό της στοάς του βουλευτηρίου. Η τέταρτη ομάδα (Παύλος Κοντοδήμος) καθάρισε τον χώρο μπροστά και πίσω από την ορχήστρα του αρχαίου θεάτρου, φροντίζοντας να σταματούν το θόρυβο όταν ομάδες επισκεπτών παρατηρούσαν τον χώρο.

 

Στο ενδιάμεσο, στο σημείο συνάντησης μέσα στον αρχαιολογικό χώρο (πίσω από το εργοτάξιο) είχε στηθεί "ο σταθμός ανεφοδιασμού" με καφέ, νερό, χυμούς, κέικ, light τοστ και έναν ψύκτη για δροσερό νερό από την RAINBOW Waters. Κουβέντα, καφές ή νερό, ελαφρύ φαγητό, με τυρόπιτα (Αθηνά Μάντη) ή κέικ (Βάσω Σύμπα) και ξανά δουλειά.

 

Η ομάδα των παιδιών, τελειώνοντας την ξενάγησή τους και τον καθαρισμό στο Ναό της Θέμιδας, επέστρεψαν στον "σταθμό ανεφοδιασμού" όπου αφού ξεδίψασαν, ασχολήθηκαν με 2 παιχνίδια που είχε ετοιμάσει γι' αυτά η Αγνή. Φιδάκι με φωτογραφίες, ερωτήσεις και ιστορίες από την αρχαιότητα (άθλοι του Ηρακλή, ο Δίας και η Διώνη, οι θεοί του Ολύμπου, κ.ά.). Η αλήθεια βέβαια είναι ότι τα περισσότερα αγόρια προτίμησαν το ποδόσφαιρο σε διπλανό σημείο!

 

Στο τελείωμα του 2ωρου, δόθηκε το σήμα και όλοι κατευθυνθήκαμε για την καθιερομένη αναμνηστική φωτογραφία στις κερκίδες του σταδίου.

 

Ευχάριστος καιρός, 75 περίπου άτομα, περισσότερα από πέρυσι παιδιά, μια ωραία παρέα από Μελιγγιώτες και φίλους τους, σε μια δημιουργική Κυριακή στο σημαντικότερο μνημείο του τόπου μας.

Θ ε ρ μ έ ς   ε υ χ α ρ ι σ τ ί ε ς   στους αρχαιολόγους, συντηρητές και υπαλλήλους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων που μας επέτρεψαν να εκφράσουμε την πρόθεσή μας να "Φροντίσουμε τα μνημεία μας". Κάτι που γνωρίσαμε μέσα από τις συζητήσεις με τον πρόεδρο του σωματείου ΤΟ ΔΙΑΖΩΜΑ κ. Μπένο, που τον ευχαριστούμε επίσης. Θερμές ευχαριστίες προς τους ανθρώπους της RAINBOW Waters, για την συμπαράσταση και βοήθεια που μας πρόσφεραν για την καλύτερη οργάνωση της δράσης μας.

Ευχαριστούμε βάβαια, όλα τα παιδιά του "Let's Do It Greece" που τα τελευταία χρόνια μας έχουν δείξει έναν νέο δρόμο εθελοντικής προσφοράς στη χώρα μας, την Ελλάδα μας, τον τόπο μας.

Μπορείτε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες τραβηγμένες από τον Παύλο Κοντοδήμο, εδώ.

 

Γεννήσεις - Βαπτίσεις

Γάμοι

Κηδείες

Tuesday the 20th. Μελιγγοί Δωδώνης Ιωαννίνων